Vásárlási tanácsok

 

Óra, karóra vásárlási tanácsok:

Óravásárlási szándék esetén a vevők többsége kétségbeesik és megijed attól, hogy az órapiacon lévő számtalan márka és a márkákon belüli több száz modell közül, hogyan is fogja megtalálni a neki legmegfelelőbbet, vagy akár azt az órát, amivel bizton örömet tud szerezni valakinek. A következőkben, ebben kívánunk segítséget nyújtani Önnek. Felhívni a figyelmét arra, hogy mire ügyeljen, milyen szempontok szerint válasszon, valamint megismertetjük azokkal az alapfogalmakkal, amivel tisztában kell lennie óravásárlás esetén.

Nem véletlenül, hanem tudatosan használtuk a legmegfelelőbb szót, hiszen cégünk filozófiája:

„Megfelelő órát, a megfelelő vevőnek!”

 Ennek eléréséhez igyekszünk megadni a szükséges háttér-információt azt, amit bármely óraszaküzletünkben dolgozó szakeladótól egyébként megkapna.

• Mindennapi használatra vagy alkalmi viseletre keres órát?
• Sportos legyen vagy elegáns?
• Mitől lesz egy óra sportosan elegáns?
• Mi az, amit tudni érdemes a bőrszíjas órákról?
• Ön fémérzékeny?
• Milyen anyagból legyen a tok anyaga?
• Milyen színe legyen a számlapnak?
• Jelenlegi órájának mennyire karcos az óraüvege?
• Mennyire legyen vízálló az Ön órája?
• Analóg vagy a digitális kijelzés?
• Mit jelent, hogy automatikus vagy öröknaptáras egy óra?
• Hogyan válasszon gyerekórát.
• Hogyan működnek az automata órák?
• Hogyan működik egy hagyományos kvarcóra?
• Miért jó, ha egy fényenergiával működő Casio vagy Citizen karórát választ?
• Tudja-e, hogy mit jelent az, hogy egy óra rádiójel vezérelt?

 

Minden napi használatra vagy alkalmi viseletre keres órát?

 Óravásárlása esetén el kell döntenie, hogy második órájának szánja az újat, egy meglévő mellé, vagy mindennapi használatra kívánja használni. Ez utóbbinál sok olyan tényező van, amit nem szabad figyelmen kívül hagynia és segíthet:
• Például, ha az órát mindig viseli, még munkavégzés közben is. Ilyenkor (fizikai munka esetén) érdemes elgondolkoznia azon, hogy milyen igénybevételnek lehet kitéve az óra munkája során (rázkódás, karcolás, elektromos gépeket, berendezéseket használ), vagy milyen stílusúnak kell megfelelnie. Ha például irodában tölti a nap túlnyomó részét, elegáns öltözetben, akkor ahhoz megfelelőt kell keresnie. Tehát szokásai, és öltözködési stílusa nagyban befolyásolja a megfelelő óra kiválasztását.
• Szokásai például, ha eltérőek a hétköznapok és a hétvége alatt és pénteki nap leveszi óráját és csak hétfő reggel akarja felvenni, legközelebb, akkor semmi esetre sem ajánlott férfiak esetében automata szerkezetes órára gondolni, hiszen ezen típusúak a mozgásból (viseletből) származó energiát alakítják át a működéshez szükséges energiává és bizony ebből kifolyólag a hétvége során az óra járástartaléka már nem biztos, hogy elégséges – hétfő reggelre, akár meg is állhat órája.
• Női óra esetében segít a választásban az ékszerviselet. Ha valaki az arany ékszert kedveli, akkor aranyszínű tokozású és csatos modellt, vagy bicolort (arany és fémszín kombinációja) érdemes választania.

Sportos legyen vagy elegáns?

 Erre a választ igazából Önnek kell megadnia! De mégis milyen jellemzői vannak egy sportos és milyen egy elegáns órának? Erre a választ viszont tőlünk kapja.  Sportos jelleget egy órának általában a fémcsat kölcsönöz, míg a bőrszíj elegánssá teszi. A sötét számlapszínek közül a fekete és fehér, mint klasszikus színek elegáns felé közelítenek, míg az élénk színek a sportos felé. Analóg (óra -perc-másodpercmutatós) óráknál az rómaiszámos számlap az elegánst, még elegánsabbá teszi. A sok funkciót igénylő, sok-sok segédszámlap többek közt például egy stopper chronos szerkezet viszont sportossá teszi az órát. A műanyag szíj egyértelműen sportos vonalat képvisel, úgymint akár a csak digitális megjelenítési mód.

Mitől lesz egy óra sportosan elegáns?

 Ha a karóra a fentiekben leírtak jellemzők alapján sportos vonalat képvisel, de mégis nem csak farmer, hanem akár egy öltöny viselete mellett remek kiegészítőként megállja helyét, azt az órát hívjuk sportosan elegánsnak. Ilyen kombinációra remek példa a CITIZEN AS4050-01E karóra modellje. A sok információ és segédszámlap az órát a sportos vonal felé viszi, de mégis a számlap színe valamint a bőrszíj az elegáns jegyeket kölcsönöz.

Mi az, amit tudni érdemes a bőrszíjas órákról?

 A bőrszíjról tudni kell, hogy annak élettartama napi használat mellett kb. 1/2 és egy év közé tehető. Ennek oka, hogy természetes anyagról lévén szó a bőrrel való érintkezés során színét megváltoztathatja, idővel akár kellemetlen szaga is lehet – ez főleg nyári melegebb időszak után tapasztalható. Nem elhanyagolható az sem, hogy a bőrszíjnak a víz nem tesz jót, hiába vízálló az óra. Ajánlott bőrszíjas órák esetén, higiéniás okok miatt is a szíjat évente cserélni.

Ön fémérzékeny?

 Abban az esetben, ha Ön fémérzékeny ajánlott antiallergén, bőrbarát titánium tokozású és csatos órát választani. (linkeket beilleszteni pld. Vector, Lin.; Citizenből a …) A fémérzékenység tünetei, hogy a bőrnek az órájával érintkező részénél kiütések jelentkeznek. Persze érdemes azt is figyelembe venni, hogy más ékszer viseleténél tapasztalt-e hasonlókat, vagy csak órájánál. Ha ez utóbbiról van szó, akkor érdemes megnézni, megmutatni óráját szakembernek, bármelyik BORKUTIME Óraszaküzletben dolgozó eladónak. Így biztos választ kap, hogy az Ön óratokjának nem jó minőségű anyaga (pld. alloy) bármely, akár nem csak fémérzékeny személynél is hasonló tüneteket produkálna.

Milyen anyagból legyen a tok anyaga?

 Az óratokjának (óraház) anyaga igen sokféle anyagból készülhet. Háromféle anyagtípust emelnénk ki, illetve azok főbb tulajdonságait mutatjuk be a következőkben.
• Műanyag toktípusok közül az anyagában színezett és a festett különböztetjük meg. Nagy általánosságban elmondható, hogy napi használat mellet a festett műanyagtokos órák könnyen kopnak, karcolódnak, valamint a karcolódás jobban látszik rajtuk.
• Nemesacél tokozású órák legfőbb jellemzője, hogy nem oxidálódik, nem kopik.
• Titán tokozású órákról elmondható, hogy antiallergén bőrbarát, valamint jóval könnyebb a nemesacélnál (ugyanazon modell nemesacél változatának csak 40% súlyban) – viselet során komfortosabb érzetet nyújt. A komfortosabb érzet például nyáridőben nagy robosztus órák viseletekor jelentkezik a legjobban. A titán tokozású órákat általában színükről fel lehet ismerni (mattabbak a nemesacélnál), persze ez sem törvényszerű ma már, amikor a technológia olyan szintre fejlődött, hogy speciális carbonkezelésnek köszönhetően a titán órák felülete keményebbé és fényesebbé válik (T.I.C.C. és Super T.I.C.C. tokozású Citizen órák).

Milyen színe legyen az óra számlapnak?

 A karóra számlap színének kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy a sötét számlapok elegánssá teszik az órát, míg például világos számlapnak a jól leolvashatóság az előnye. Ez főleg idősebb korosztály esetén lehet fontos.

Jelenlegi órájának mennyire karcos az óraüvege?

 Abban az esetben, ha jelenleg is viselt órájának az üvege erősen karcos, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy fokozottan karcálló zafírkristály üveges órát keressen. Természetesen ezek az óraüvegek is megkarcolhatók náluknál keményebb anyaggal (pld. gyémánt), de ellenállóbbak, mint a hagyományos edzett kristályüvegesek. Érdemes azt is elmondani, hogy a karcolás mélységétől függően, mind az edzett- mind a zafírkristály óraüveget lehet polírozni, javítani.

Mennyire legyen vízálló az Ön órája?

 Gyakori kérdés, hogy mennyire legyen vízálló az óra, illetve melyik kategória, milyen ellenálló képességet biztosít. Karórák estében alapvetően az alábbi vízállósági kategóriákat különböztetjük meg:
- nem vízálló: semmiféle víz, nedvesség, pára vagy gőz nem érheti az órát. Nem rendelkezik semmiféle szigeteléssel sem.
- cseppálló: fröccsenő víz ellen védett, de úszni, fürdeni nem lehet az órával. Például kézmosásnál felfreccsenő vízzel szemben ellenáll. Water resist 30M (3ATM) az alkalmazott jelölés.
- alapszinten vízálló 5 bar nyomásig: úszni, fürdeni lehet az órával, de vizisportokhoz nem ajánlott. Jelölése: WR 50M, 5 BAR, ezekben az órákban már belemehetünk a vízbe, de csapkodni a vizben hírtelen mozdulatokat tenni, vizbe ugrani tilos.
- fokozottan vízálló 10 bar nyomásig: úszni, fürdeni lehet vele. Könnyű vizisportokhoz is használható, de jetbike, vízisí, toronyugrás és búvárkodás nem ajánlott, általában ezeket az órákat javasoljuk ha mindenapos úszáshoz akarjuk használni. Jelölése: WR 10bar, WR100M
- fokozottan vízálló 20 bar nyomásig: ez már valóban magas szinten ellenáll a víznek. Kemény vizisportokhoz is viselhető. Jelölése: WR 20bar, WR200M

Érdemes megjegyezni, hogy az órában lévő tömítés idővel elöregszik, így azt szabályos időközönként (2-3 évente) ki kell cserélni. Vízálló óráknál strandidény előtt a vízállósági tesztet érdemes szakszervizben elvégeztetni.
Gyakori kérdés, hogy az is, hogy vízálló órát szabad-e szaunába vinni. Tudni kell, hogy minden gép és berendezésnek, így az óráknak is van egy üzemi hőmérsékletük, mely tartományon belül az óra tökéletesen működik, ez -10 és +60ºC közt van, tehát nem tanácsos órát szaunában viselni.

Mit jelent, hogy automatikus vagy öröknaptáras egy óra?

 Automatikus naptárról, akkor beszélünk, ha az óra a hónapokat is felismeri, míg öröknaptárasról, ha a szökőéveket is. Az ilyen karórák előnye, hogy a nem 31 napos hónapot követő első nap sem kell utánállítani, korrekciót végrehajtani, az utóbbinál, pedig a naptár funkciót csak egyszer szükséges beállítani, majd azt követően mindig a helyes dátumot mutatja.

Hogyan válasszon gyerekórát?

 Gyerekóra esetén minden esetben tanácsos könnyebb, műanyagtokos és műanyag szíjas órát és min. 5 bar-ig alapszinten vagy 10 bar-ig fokozottan vízálló modellt választani.

Hogyan működnek az automata órák?

 Automata szerkezetű órák működésüket tekintve egyszerűen úgy mutathatók be, hogy egy középpont körül forgó súly található bennük, mely a fizika törvényei szerint mindig a Föld középpontja felé irányítja mozgását. A súly körkörös mozgása során a szerkezetben található rugó felhúzásra kerül. Az automata karórák valamelyest pontosabbak egy egyszerű mechanikus óránál, nem szükséges kézzel felhúzni, viszonylag egyenletes mértékű a rugó feszítettségéből adódó nyomaték. Működése során az eltérés kb. +/- 10-60 mp./nap. Fontos jellemző tulajdonsága, ha az órát levesszük és mozgás nélküli, nyugalmi állapotban hagyjuk akkor kb. 32-36 óra eltelte után, leáll. Azaz az autómata karóráknál szükséges az aktív kézen hordás a folyamatos működéshez.

Hogyan működik egy hagyományos kvarcóra?

 A kvarcórában található kvarckristály, az órában található elemtől kapott energia hatására másodpercenként 32.768 hullámú rezgést generál. A rezgéseket egy, az órában található integrált áramkör (közismertebb nevén IC) számolja. Minden 32.768-ik rezgéshullámot követően impulzust ad és működésbeléptet vagy egy motort (analóg kijelzés) vagy egy LCD kijelzéshez szükséges rendszert.

Miért jó, ha egy fényenergiával működő Casio vagy Citizen karórát választ?

 Fényenergiával működő órát mind a Casio, mind a Citizen közt megtalál. Ezeknek az óráknak az előnye, hogy nincs többé szükség elemcserére, nem kell az órát elemcsere miatt megbontani. Elmondható, hogy ezeket az órákat mesterséges és természetes fény egyaránt tölti. Az órába épített szolárcellák alakítják át a fényenergiát elektromos energiává, mely egy beépített másodlagos akkumulátorban tárolódik.

Tudja-e, hogy mit jelent az, hogy egy óra rádiójel vezérelt ?

 Ezek az órák is kvarcórák, tehát rádiójel vétel nélkül is működnek. A rádiójel vétele csak a folyamatos és automatikus pontos időn tartás miatt szükséges. Az atomóra által képzett pontos időt, adótorony segítségével sugározzák.

Ezen karórák három fő tulajdonsága, hogy:

- mindig az "atom pontos" időt mutatják,

- nincs téli és nyári időszámítás átállítási probléma - az óra átáll magától,

- valamint öröknaptárosak - nincs szükség a nem 31 napos hónapokban utánállításra

Természetesen, hogy ezek mindegyike teljesüljön szükséges az órának "vételi körzetben" lenni, mert a rádió hullámokon keresztül kapja a pontosító jelet. Ezért érdemes a karóra használati útmutatójában leirtakat figyelembe venni. (vételi körzet információk, vételt zavaró körülmények, autómatikus vétel beállítása..) Hazánkban forgalmazott CITIZEN és CASIO rádiójel vezérelt órák normál körülmények között képesek venni a pontosító jeleket.

Borkutime Óraszaküzlet Köki TerminálBorkutime Óraszaküzlet WestendBorkutime Óraszaküzlet DunaplázaBorkutime Óraszaküzlet Pólus CenterBorkutime Óraszaküzlet Váci útBorkutime-Two Time Óraszaküzlet Pécs Plaza